Dijital Kalkınma Derneği tarafından organize edilen Nişantaşı Üniversitesi ev sahipliğinde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü partnerliğinde; Bilişim Medyası Derneği, Teknolojide Kadın Derneği, NishNova Ar-Ge Merkezi ve Educat Maker Space destekleriyle Bilişimci Kızlar projesi Nişantaşı Üniversitesi Neotech Campus’de başladı.
Cinsiyet uçurumu dünyanın pek çok yerinde ve ekonominin her alanında karşımıza çıkıyor. Bu alanlardan biri de bilişim. Kadınların bilişim sektörüne eğitim çağından itibaren yönlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğinden Dijital Kalkınma Derneği'nin Nişantaşı Üniversitesi ev sahipliğinde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü partnerliğinde gerçekleştirdiği Bilişimci Kızlar projesinin ilk haftasında 50 lise son sınıf öğrencisi kız Maslak 1453’te bulunan NeoTech Kampüs’te maker eğitimleri ve seminerler alarak kampüste bulunan bilgi ve iletişim teknolojisi ile ilgili bölümlerden akademisyenler ile bir araya geldi. Programın sonunda kampüste bulunan teknoloji laboratuvarları ve simülasyon merkezlerini de gezme imkanı bulan kız öğrenciler katıldıkları programla bilgi ve iletişim teknolojisi sektörlerine daha çok ilgi duyduklarını belirttiler.
Bilişimci Kızlar projesi kapsamında 7 hafta sürecek atölye eğitimlerinde her hafta avantajlı ve dezavantajlı kızlardan oluşan 25 kişilik iki sınıf halinde toplamda 50 kız öğrenciye içeriğinde temel dijital beceriler, robot teknolojisi, kod programlama, yapay zeka, dijital iletişim ve pazarlama, kariyer fırsatları konularında bilgi ve uygulama dolu eğitimler veriliyor. Aynı öğrencilerin Nişantaşı Üniversitesi NishNova Ar-Ge merkezini ziyaret etmeleri, yerinde uygulamaları dinlemeleri ve sektöre heveslerini arttıracak yenilikleri incelemelerini sağlanıyor. Nişantaşı Üniversitesi’nin bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili bölümlerinden akademisyenlerin öğrencilerle buluşması ve onların sektörle ilgili bilinçlenmelerini sağlanıyor. 7 hafta sürecek program ile 350 kız öğrenciye dolu dolu bir eğitim ve etkinlik fırsatı sunuluyor.
Kadının ekonomiye katılımının teşvik edilmesine olan ihtiyacın açık ve net olarak görüldüğünü belirten Nişantaşı Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Karahoca, kızların bilişim sektöründeki fırsatları daha yakından tanımalarını ve kariyer rotalarını çizerken teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik gibi alanlara yönelmelerini amaçladıklarını ifade etti. Prof. Dr. Karahoca: “22 Nisan’da düzenleyeceğimiz Uluslararası Bilişimci Kızlar Zirvesi’nde de 350 kızımızla beraber sektörün önde gelen stk liderlerini, kamu ve özel sektör temsilcilerini, akademisyenleri bir araya getireceğiz. Onların bilgi ve tecrübelerini lise öğrencisi kızlarımızla paylaşmalarını aynı zamanda da toplumun dikkatini de bu noktaya çekmeye çalışacağız. Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan ‘Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü’nün de Türkiye’deki en büyük kutlamasını biz gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.
Bilişimci Kızlar Projesini Neden Yapıyoruz?
- TÜİK rakamlarına göre, ülkemizde Eylül 2019 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin oranı erkeklerde %71,6 iken, kadınlarda yalnızca %33,9.
- OECD ülkeleri genelinde çalışan IT uzmanlarının sadece %20’si kadın.
- Avrupa Komisyonu raporuna göre: Bilgi ve iletişim teknolojilerinde (ICT) çalışan 7 milyon kişinin %30’a yakını kadın. ICT sektörü giderek büyüyor ve her yıl yaklaşık 120 bin yeni iş yaratıyor.
- Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yönetici kadın oranı %19 seviyesinde. Uygulama geliştiriciler %10 ve bilişim mezunlarının %20’si kadın. (Euractiv)
- Bugün her 1000 kadından sadece 29’u bilişim veya ilgili bir alandan mezun oluyor ve sadece 4’ü bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilgili bir işe giriyor.
- OECD’ye göre Türkiye’de yoğun bir şekilde işe alım yapılması beklenen sektörlerin başında bilişim geliyor. Buna karşın BTK raporlarında belirtildiği üzere ülkemizde her yıl artan işe alım talebini karşılayacak sayıda nitelikli eleman bulunmaması, BT sektörünün öncelikli sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Sektörde çalışan sayısı yaklaşık 140 bin civarında. Ancak 50 bin civarında da iş gücü açığı var. Sektörün toplam istihdamının yüzde 76’sı Bilgi Teknolojileri kategorisinde bulunuyor.
- Sektör, TL bazında bir önceki yıla oranla yüzde 15’lik büyüme ile 131,7 milyar TL’lik hacme ulaştı. İstihdamını 139 bin kişiye çıkaran sektörün ihracatı da, 4,916 milyar TL olarak gerçekleşti.
- Bilgi Teknolojileri sektörü 2018 yılında 44,7 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştı. İletişim Teknolojileri sektörü 2018 yılında 86,9 milyar TL büyüklüğe sahip oldu.
Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kızlar Günü Hakkında:
Birleşmiş Milletler’in uzmanlık kuruluşlarından olan ve 1865 yılında aralarında ülkemizin de bulunduğu 20 kurucu üye tarafından kurulan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), hâlihazırda 193 üye ülke ile faaliyetlerine devam etmektedir. ITU’nun en yetkili organı olan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı’nda “Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü” girişimi, tüm ITU üye devletleri tarafından desteklenen bir kararla kabul edilmiştir. Genç kızların ve genç kadınların bilgi ve iletişim teknolojileri alanında mevcut kariyer fırsatlarını değerlendirmelerinin sağlanması, bu hususta farkındalık oluşturulması ve cinsiyet eşitliğinin yakalanması hedeflenmektedir.
BİT sektöründeki kadın ve kız çocuklarının eğitiminin desteklenmesi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) ile uyumludur; özellikle de SDG 5, kadın ve erkeklerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve güçlendirmeyi amaçlamaktadır. BİT sektörün kadınların toplumsal cinsiyet dengesi daha dengeli bir şekilde orta ve üst düzey kariyerlerini yapmasını sağlar ve son derece yetenekli kadınların kariyer basamaklarında zirveye sıçramalarını sağlar. Devletler de özellikle SDG hedefleri doğrultusunda teşvikler, sivil topluma destekler ve yasama faaliyetleri ile üzerine düşeni yapmaya devam etmektedirler. Kadınların bilgiye erişimini, teknolojik kapasitelerinin gelişimini destekleyici ve dijital uçurumu azaltıcı yönde çalışmaların yasama faaliyetleri ile desteklenmesi çağımızın önemli gerekliliklerinden biri haline gelmiştir. Teknoloji gelişmiş ülkelerde kadınların bir insan hakkı olarak görülmektedir.
Bu kapsamda kurulan EQUALS, kadınların teknolojiye erişimini geliştirmek, dijital ve STEM becerilerini geliştirmek ve teknoloji sektöründe kadın liderliğini desteklemek için birlikte çalışmayı taahhüt eden 55'in üzerinde ortaktan oluşan küresel bir ağdır. ITU, UN Women, the International Trade Centre, GSMA ve United Nations University bunlardan bazılarıdır. EQUALS; bilinçlenmeyi teşvik etmek, politik bağlılık oluşturmak, kaynak ve bilgi birikiminden yararlanmak, ortakların kapasitelerini kullanmak ve gerçek eylemleri desteklemek, dijital cinsiyet eşitliğini yakalamak ve bu sayede dünya çapında milyonlarca insanın geçimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
Comments